
Hold jer langt væk fra Syrien, Iran, Irak, Afghanistan, Sydsudan. Centralafrika, Myanmar og Colombia.
Det er de farligste lande at rejse til på denne klode, når man kigger på ting som kriminalitet, mord-antal, hyppighed af voldelige demonstrationer, terrorisme og væbnede konflikter.
Derfor er de markeret som mørkerøde på det verdenskort, som illustrerer denne artikel.
Helt anderledes ser situationen ud i Canada, Japan, Schweiz, Grønland og Island. De betragtes som verdens sikreste lande at rejse i. De er markeret som mørkegrønne på landkortet.
Danmark og de øvrige nordiske lande – bortset fra Sverige – er også mørkegrønne, så der er en fare på færde ved at færdes her.
Vurderingen kommer fra det tyske konsulentfirma A3M i Hamburg, der har specialiseret sig i sikkerheds-bedømmelser og krise-rådgivning.
A3M er dermed et af de to steder, hvor man kan henvende sig, inden man tager på rejse ud i verden.
Bortset fra f.eks. det danske udenrigsministeriums hjemmeside, der har opdaterede rejsevejledninger til de fleste lande.
Den anden er organisationen International SOS, der ligesom A3M laver et verdenskort over farlige og ufarlige lande.
Den nye ”Risk Map” fra A3M bygger på informationer fra omkring 500 kilder, der omfatter alt fra internationale nyhedstjenester, over egne alarm-netværk til de forskellige landes udenrigsministerier.

(Illustration: A3M)
Ud over de tidligere nævnte kriterier om kriminalitet indgår også ting som indrejse- og udrejse-muligheder, transportmuligheder, hyppighed af strejker, politisk stabilitet, landets infrastruktur, sundheds-service, natur-katastrofer som f.eks. jordskælv og oversvømmelser, forurening, landenes økonomi samt særlige risici for kvindelige rejsende eller medlemmer af LGBTQ+ i vurderinger og farvelægning på verdenskortet.
Derfor har områder som Ukraine og Belarus eller Israel, Gaza-striben og Libanon fået en dårligere – mere rød – vurdering, siden A3M’s verdenskort blev opdateret senest for et par måneder siden.
Andre lande, som har fået en dårligere karakter og farve, er Iran, Libanon, Mexico, Bolivien og Haiti.
Omvendt er der fem lande, som er blevet bedre og mere sikre at besøge. Det er Armenien. Argentina, Aserbadjan, Kosovo og Moldavien.
Som nævnt er mørkegrønt markerede lande som f.eks. Danmark helt uden risiko at besøge. Man kan også trygt besøge lande, der er farvet lysegrønne på verdenskortet.
I de lysegrønne lande er det dog ifølge A3M en god ide at tjekke op omkring risiko for f.eks. volds-kriminalitet, sygdomme, strejker og natur-risici, inden man rejser dertil.
Gult farvede lande betyder øget risiko, men de er ikke decideret farlige at besøge, skriver A3M:
Man bør dog være opmærksom på f.eks. politisk uro, sundheds-farer, kriminalitet og ”særlige risici”, som man skal informere sig om, inden man rejser til landet.
Orange farve betyder til gengæld høj risiko. Disse lande skal man kun tage til med forbehold og forberedelser, A3M fremhæver i den forbindelse især volds-kriminalitet og terror.
Endeligt er de røde og mørkerøde lande steder, man helst skal holde sig fra. Hvis man alligevel rejser dertil, skal man være forberedt på politisk uro, terror og et dårligt sundheds-system….
(Indledningsfoto til artiklen: Mantas Hesthaven / Unsplash)
Skriv et svar