
Siden 2004 har flypassagerer i EU haft glæde af lovgivning, der styrer deres adgang til erstatning ved forsinkede og aflyste fly eller over-bookede afgange.
Ordningen, der populært kaldes EG 261 / 2004, har samtidig sikret tusinder af rejsende nogle hundrede euro i kompensation.
Reglerne siger, at passagerer kan få mindst 250 euro i betaling fra flyselskabet, hvis en række forudsætninger er opfyldt.
Hele dette 261-cirkus er ikke nemt at gennemskue for almindelige mennesker. Af den grund er der opstået en hel skov af advokat-virksomheder, som har specialiseret i at hjælpe flypassagerer.
Det er sket samtidig med, at både forbruger-organisationer og Trafikstyrelsen tilbyder lignende assistance.
Nu kunne det imidlertid se ud, som om EU vil modificere flypassagerers nuværende rettigheder. Ikke til det bedre, men snarere en forringelse.
EU’s nuværende formandskab fra Polen har nemlig med støtte fra trafikministre i flere lande foreslået, at flyselskaber skal få flere ekstra timer, hvor de slipper for at betale kompensation.
På nuværende tidspunkt begynder erstatnings-pligten, hvis flyet er forsinket mindst tre timer.

Bliver der snart sværere for passagerer at få kompensation for forsinkede flyafgange ?(Foto: Getty Images / Unsplash+)
Det nye forslag taler om fem, ni og 12 timer, hvilket vil forringe passagernes forhold.
Til gengæld vil det være en udstrakt hånd til flyselskaberne, der mener, at de bruger alt for mange kræfter og tid på klager fra passagerer.
Folketingets Europaudvalg havde forslaget fra den polske EU-råds-præsident på dagsordenen i fredag den 21. februar.
Her kiggede man bl.a. på svar fra en ultrakort høring på syv dage, hvor udvalget bad et par flyselskaber – bl.a. SAS og JetTime – samt en række erhvervs-organisationer som f.eks. Dansk Rejsebureau Forening (DRF) og Dansk Luftfart, Danske Handicap-organisationer samt Forbrugerrådet Tænk om en udtalelse.
“Trends & Travel” har læst hørings-svarene, og de dykker ned i mange små detaljer ved civil luftfart.. Kun Forbrugerrådet Tænk udtrykker betænkeligheder ved ændrings-forslaget fra det polske EU-formandskab.
Også Flyhjælp, der er et af Danmarks største firmaer med speciale i flypassager-rettigheder, stiller sig kritisk over for de foreslåede ændringer:
”Hvis dette forslag går igennem, vil det betyde en klar forringelse for forbruger-rettighederne. Det er ikke i orden,” siger Benedikte Bolvig Lund til Trends & Travel. Hun er advokat hos Flyhjælp.
Det rigtigt mærkelige med det nye EU-forslag er, at det har været uendeligt lang tid undervejs. Faktisk siden 2013, hvor EU-Kommissionen havde det til diskussion første gang.

Advokat Benedikte Bolvig Lund fra Flyhjælp mener, at de nye foreslåede regler vil forringe flypassagerernes rettigheder. (Foto: Flyhjælp)
Så kom der andre ting i vejen, som EU mente var vigtigere. Derfor blev forslaget gemt i en skuffe indtil 2020, hvor Corona pandemien kom på tværs.
Først i november 2024 blev det gravet frem igen, hvorefter EU’s trafikministre fik det til diskussion igen i januar 2025. Her ligger sagen så sådan cirka nu.
Den anden mærkværdighed i sagen er, at erstatnings-summerne for forsinkede og aflyste flyafgange ikke har været reguleret i 21 år. Siden EG 261 / 2004 forordningen blev vedtaget!
Så kom der andre ting i vejen, som EU mente var vigtigere. Derfor blev forslaget gemt i en skuffe indtil 2020, hvor Corona pandemien kom på tværs.
Først i november 2024 blev det gravet frem igen, hvorefter EU’s trafikministre fik det til diskussion igen i januar 2025. Her ligger sagen så sådan cirka nu.
Den anden mærkværdighed i sagen er, at erstatnings-summerne for forsinkede og aflyste flyafgange ikke har været reguleret i 21 år. Siden EG 261 / 2004 forordningen blev vedtaget!
”Når trafikministrene nu har ordningen fremme på skrivebordet, burde de også hæve kompensations-beløbene, så de blev tidssvarende,” mener Benedikte Bolvig Lund fra Flyhjælp.
”Findes der noget andet sted i denne verden, i den offentlige sektor eller det private erhvervsliv, hvor priserne ikke er reguleret over 20 år?” fortsætter hun.

Kunne det måske være en idé med en automatisk udbetalt kompensation efter de nye skitserede forsinkelser på fem, ni og tolv timer? Det ville spare en masse tid for både passagerer og flyselskaber. (Foto Shubham Dhage / Unsplash)
Den store tyske avis “Bild” har således udregnet, at en erstatning på 250 euro i 2004 således kun 180 euro værd i dag. 600 euro for 21 år siden har en købekraft på knap 433 euro nu.
De nuværende og meget gamle regler taler om kompensationer på op til 250 euro for forsinkelser på mindst tre timer på korte flyrejser inden for EU på under 1.500 kilometer.
På lidt længere EU-rejser på over 1.500 kilometer lyder taksten på 400 euro. Flyver man over 3.500 kilometer uden for EU, stiger den til 600 euro.
Forudsætning er dog, at den forsinkede eller aflyste flyafgang starter eller slutter i en lufthavn i EU – og at rejsen gennemføres af et europæisk flyselskab.
Dertil kommer, at flyselskabet skal erkende, at det er skyld i forsinkelser og aflysninger. De kunne jo også været forårsaget af dårligt vejr, uforudsete strejker osv.
Ifølge det nye forslag hos EU skal de skitserede rejse-afstande erstattes af forsinkelses-tider på henholdsvis fem, ni og 12 timer.
Flere store tyske nyhedsmedier mener derfor, at målet for EU-rådets polske præsident og en række europæiske trafikministre er at tillade flere flyforsinkelser, så flyselskaberne skal betale færre erstatninger til flyrejsende. Passagerernes ve og vel tænkes der ikke på.
Den opfattelse har Forbrugerrådet Tænk også i sit høringssvar til Folketingets Europaudvalg. Her skriver Tænk bl.a:
“Forordning 261/2004 trænger til en opdatering med fokus på gennemsigtighed, forbedringer og bedre sanktionsmuligheder…..Vi er bekymrede for, at revisionen kan medføre væsentlige forringelser og yderligere kompleksiitet….”
(Indledningsfoto til artiklen: Tumisu / Pixabay)
Skriv et svar