
I de senere år har Boeing taget nogle voldsomme nedture. Den største med sine 737 MAX fly, der fik start-forbud over hele verden i to år efter to fatale flystyrt i Ethiopien og Indonesien.
Alligevel frygter den europæiske ærkerival – Airbus – fortsat amerikanerne. Det gælder ikke mindst, når det gælder større flymodeller til de lange ruter.
På det område har både Boeing og Airbus sagt farvel til deres giganter:
Hos Boeing forlader den allersidste nybyggede 747 Jumbo fabrikken næste år – som fragtfly. Hos Airbus har man allerede stoppet produktionen af verdens største passagerly A380.

Ved at flytte cockpit-væggen lidt frem og gøre sidevæggene tyndere vil Airbus kunne proppe op til 34 flere passagerer i en Airbus A350 som denne. (Foto: S. Ramadier / Airbus)
Efter et par år med Corona, hvor kæmpeflyene blev dødsdømt, har udviklingen vendt totalt. I dag er der igen efterspørgsel efter maskiner, som kan flytte over 400 mennesker ad gangen.
Boeing vil dække dette marked med en ekstra-stor version af sin 777 model – med efternavnet X eller -9. Den ser Airbus nu som en så alvorlig trussel, at der måtte skaffes et modtræk.
Det viser Airbus nu i skikkelse af sine eksisterende A350 maskiner, der har været på slankekur. De har nedsat totalvægten og skabt tyndere paneler i siderne. Det skal gøre kabinen 10 centimeter bredere end i dag.
Resultater er, at Airbus vil proppe op til 10 passagerer pr. række mod i dag maksimalt ni. På den måde kan Airbus øge med 27 sæder i Airbus A350-900 modellen og med 34 pladser i den større A350-1000.

I september 2022 kunne Airbus fejre levering nummer 500 af sit A350 lang-distance fly. Yderligere 900 står på bestillingslisten. (Foto: Hervé Goussé / Master Films / Airbus)
Boeing 777-8 og 777-9 har et generelt større skrog end Airbus A350 og kan derfor rumme 384 og 426 passagerer i en to-klassers konfiguration med f.eks. Economy og Business.
Airbus foretrækker at tilbyde en tre-klassers struktur med Premium Economy ekstra. Alligevel skal den slankede A350-model give plads til 410 passagerer.
Til sammenligning skal Boeings endnu ikke lancerede storebror X til 777-familien ”kun” have plads til 406 rejsende, hvis den er indrettet med tre klasser.
Det virker som marginer, der adskiller de to rivaler. I luftfarten tæller imidlertid hvert eneste sæde. Det giver nemlig ekstra indtægter og sænker drifts-udgifterne, når de kan fordeles på flere passagerer.

Modelbillede af kabinen i Boeings fremtidige 777X fly. De første eksemplarer skulle egentlig være leveret til flyselskaberne i 2019. Nu bliver det tidligst i 2025. (Foto: Dan Nevill / Wikimedia)
Airbus leverer allerede sin nuværende A350 med 10 sæder pr. række. De købes af nogle få lavpris flyselskaber som f.eks. French Bee.
Lavpris-udbyderne tager det normalt ikke så højtideligt med komforten. Derfor sidder passagererne meget tæt, og sæderne er kun 43,7 centimeter brede.
Til sammenligning er Economy-sæderne i det almindelige 3-3-3 layout i en Airbus A350 godt 45,7 centimeter i bredden.
I den nye Airbus A350 med de smallere vægge skal alle sæder holde mindst 45,7 centimeter, selvom der er presset ekstra ind pr. række.

Vingerne på det kommende 777X fly er så brede, at Boeing lader vingespidserne folde op – ligesom man kender det fra jagerfly på hangarskibe. (Foto: Dan Nevill / Wikimedia)
Samtidig bliver der mere plads i den dyrere Premium Economy klasse. Her er sæderne mindst 48 centimeter brede, ligesom mellemgangene kan gøres mere rummelige.
Endelig regner Airbus med, at man vil flytte cockpit-væggen i de nye slankede A350’ere. Det vil give bedre plads i flyets forreste køkken og mulighed for at indbygge et rigtig stort køkken bagerst i flyet.
Så kan man håbe på, at det vil betyde bedre måltider og et større udvalg ombord, uden at man nødvendigvis skal købe dyre Business Class billetter….
(Indledningsfoto: Airbus)

Kabine-personalet på de nye Airbus A350 får nærmest et kæmpe-køkken at forberede måltiderne til passagererne i. (Foto: Airbus)
Skriv et svar