
(Opdateret) For ni dage siden var Trends & Travel det første danske medie, der kunne skrive om EU’s planer om at udhule flypassagers ret til at få kompensation ved forsinkede og aflyste flyafgange.
Nu ser den danske regering med et flertal i Folketinget ud til at støtte EU-Kommissionens ønske om at revidere de efterhånden over 20 år gamle regler, som ofte bare omtales som Forordning 261.
Ikke for at hjælpe flypassagererne, men til fordel for flyselskaber.
Hvis kommissionens forslag vedtages senere med bl.a. den danske regerings accept, vil det medføre en markant forringelse af rettighederne for både danske og europæiske flypassagerer.
Det mener den danske inkasso-virksomhed Flyhjælp, der har specialiseret sig i at hjælpe flypassagerer i knibe med at få deres retsmæssige erstatning fra flyselskaberne.
”Hvis den gamle forordning skal revideres, skal det være for at forbedre passagerernes beskyttelse. F.eks. ved at forhøje kompensations-satserne, der ikke har været rørt i 20 år. Bestemt ikke ved at forringe forholdene,” konstaterer Benedikte Bolvig Lund.
Hun er juridisk direktør hos Flyhjælp, der har søsterkontorer i en række andre europæiske lande.
Under et møde i Folketingets Europaudvalg har den danske transportminister bekræftet, at regeringen støtter EU’s forslag.
Det går bl.a. ud på, at ændre grænsen for, hvornår flypassagerer kan få kompensation. Den er i dag på tre timer.
EU Kommissionen foreslår at forlænge fristen til fem, ni og 12 timer, mens den danske regerings forslag er knap så drastisk. Fra tre til fem timer.

(Foto: Geralt / Pixabay)
Nye analyser fra Flyhjælp fortæller, at Danmark havde 807 flyvninger med over tre timers forsinkelse i 2014.
Hvis man går ud fra, at hvert fly havde i snit 100 passagerer, var der tale om rigtigt mange, som i hvert fald teoretisk kunne have ret til erstatning.
Hæves grænsen nu til fem timer, ville kun 236 af disse flyrejser have været berettiget til kompensation. Det svarer til et fald 70 procent.
Det vil selvfølgelig hjælpe de danske myndigheder. Ifølge trafikministeren håndterede Trafikstyrelsen ca. 2.000 forsinkelsesklager i 2024, mens domstolene måtte behandle ca. 20.000.
Totalt set blev over 287 millioner flypassagerer i Europa ramt af forsinkelser og aflysninger i 2024, oplyser Flyhjælp.
Derfor mener Flyhjælp og mange andre, at Forordning 261 / 2004 er en afgørende beskyttelse for både danske og europæiske flypassagerer, som oplever uforudsete forhindringer på deres planlagte og betalte rejser.
Ifølge branche-organisationen APRA – Association of Passenger Rights Advocates) koster kompensations-udbetalinger under forordningen kun mellem 0,58 og 1,17 euro pr. passagerer.
Samtidig har flyselskaberne i EU i 2024 haft samlede indtægter på 940 milliarder euro og med et overskud på 6,24 euro pr. passager.
Det er klart, at firmaer som Flyhjælp råber vagt i gevær, når det nu ser ud til at lykkes flyselskaberne at lobbye sig til mindre kundebesvær og færre udgifter hos EU i Bruxelles.
Flyhjælp lever jo af at skaffe erstatning til flypassagerne.
Alene i 2024 håndterede Flyhjælp og søsterselskaberne i Flightright 40.500 sager i hele EU. Siden etableringen i 2014 er det blevet til over 400 millioner kroner.
Samtidig mener Flyhjælp, at flyrejsende fortsat har omkring 335 millioner kroner til gode hos flyselskaberne i ikke-udbetalte kompensationer.
Benedikte Bolvig Lund fra Flyhjælp foreslår derfor, at EU bibeholder sin nuværende tre timers grænse for kompensations-betaling, men at man samtidig hæver minimums-beløbet, der ikke har været ændret i snart 21 år.
Satserne i øjeblikket ligger for tiden på henholdsvis 250, 400 og 600 euro, svarende til 1.800, 2.900 og 4.500 kroner. Den højeste tarif bør f.eks. til 900 euro eller ca. 6.800 kroner….
(Indledningsfoto til artiklen: Vocablitz / Pixabay)
Skriv et svar