Normalt viser medier hitlister over de bedste, billigste og smukkeste rejsemål, men man kan vel også gå den modsatte vej.
Faktisk kan det være lige så relevant at lave ranglister over de værste steder. Følger man dem, bliver man nok ikke så skuffet som, hvis man undlod at følge de gode råd.
Her på Trends & Travel har jeg f.eks. allerede tidligere præsenteret lister over de lande og byer, der er mest overrendte af turister.
Nu kommer så en ny, der meget konkret udpeger en række populære rejsemål, som slet ikke burde være det.
Kort sagt mener den amerikanske rejseguide forlag ”Fodor’s”, at man bør blive helt væk næste år fra
- Bali
- Mallorca
- Mount Everest
- Koh Samui i Thailand (indledningsfoto)
Knap så slemme, men alligevel forsynet med en blinkende gul lampe er bl.a. de Britiske Jomfru-øer, Agrigent på Sicilien, Skotlands nordkyst, Kerala I Indien, Oaxaca I Mexico samt Tokyo og Kyoto i Japan.
Forklaringen er ikke, at det er farligt at færdes disse steder for turister.
Til gengæld vil de mærke forurening, slitage og stopfyldte byer og attraktioner, der slet ikke gør det sjovt at besøge dem. Kort sagt overturisme.
Den er der større og større risiko for, når Europa havde 7,2 procent flere internationale turister i første kvartal end før pandemien. Det vil sige tæt på et rekordtal.
Overturismen generer desuden ikke kun de udenlandske gæster, men i høj grad også de lokale indbyggere.
Det har vi set mange eksempler på i det seneste halve år. Store demonstrationer i Barcelona, på Mallorca og Gran Canaria for eksempel.
Andre forsøger at skræmme turister bort med skatter, afgifter og begrænsninger. Dem ser vi bl.a. i Venedig, Amsterdam og på Santorini.
På den anden side er turisterne også svære at undvære. På De Kanariske Øer lagde de således 16,9 milliarder rare euro i 2023.
Det svarer til 35 procent af øernes totale omsætning. Det, der også kaldes brutto-national-produktet.
Et par af de ellers meget populære rejsemål, der er endt på Fodor’s nye ”No-List” for 2025, bliver præsenteret her:
Efter pandemien har Bali oplevet en helt vild opblomstring af turister, som øen har meget svært ved at kapere.
Bali kan slet ikke håndtere de enorme affalds-bjerge og 33.000 tons plastik, der ender i naturen. Dertil kommer forurening af kysterne og utilstrækkelig levering af rent drikkevand.
Fodor’s vurderer, at både Balis natur, kulturelle attraktioner og generelle infrastruktur er i fare for at bryde sammen, hvis der ikke snart gøres noget radikalt. Indtil da bør turister blive borte.
Det samme gælder verdens højeste bjerg Mount Everest, hvor der ligger mindst 30 tons affald og flyder, Nedenunder finder man så menneskelige ekskrementer.
Nepal lider i det hele taget under, at eventyr-turisme er blevet meget populær i de senere år.
Sagarmatha nationalparken tiltrækker f.eks. 58.000 besøgende om året. Det kan dens sarte natur og og spinkle infrastruktur kun svært kan klare.
Dertil kommer, at flere og flere uerfarne bjerg-turister forsøger at komme op på Mount Everest. De hyrer lokale indbyggere til at bære deres udstyr, hvilket øger sikkerheds-risikoen.
Affald, forurening og alt for mange turister er også problemet for den populære ferieø Koh Samui i Thailand. I 2023 var det 3,4 millioner. I år nok endnu flere.
De er desværre med til at efterlade 200.000 tons skrald på en ø, hvor der ikke er styr på rense-anlæg, vand-mangel og ulovlige byggerier, der øger risikoen for jordskred….
(Indledningsfoto til artiklen: Richard Mc / Pixabay)
Skriv et svar