
Når man deles om oplevelserne og udlejning af boliger, skal man vel også deles om overskuddet.
Ud fra dette princip overvejer verdens største platform for dele-boliger, Airbnb, nu at lade sine værter blive medejere.
Det skal ske gennem udstedelse af aktier, som vil blive tilbudt direkte til de mennesker, der i dag udlejer deres boliger til millioner af Airbnb brugere verden over.
Airbnb tager i dag en kommission på mellem 9 og 15 pct for at formidle lejere og udlejere. Det har gjort Airbnb til en guldrandet forretning og platformens fire grundlæggere til milliardærer.
Ifølge online nyhedsmediet Axios har Airbnb sendt en anmodning til de amerikanske skattemyndigheder (SEC) for at få ændret de nuværende regler – og få lov til at lade sine værter få del i overskuddet.
Efter de nuværende regler må aktier kun udstedes til investorer og medarbejdere. Airbnb mener, at det kun er ret og rimeligt, at bolig-udlejerne får del i guldet:

Airbnb er blevet en god forretning. Også fordi de omkring 35.000 danskere, der er værter på online platformen.
”Vi ville være ingenting uden vores værter. Derfor vil vi gerne tilbyde vores mest loyale værter at blive aktionærer i Airbnb,” siger portalens medstifter og topchef Brian Chesky til Axios.
SEC har tidligere afvist at ændre på sine regler for aktionærer. Det skete, da taxi-konkurrenten Uber henvendte sig flere gange for at få sine chauffører som medejere.
Skattemyndighederne har ikke antydet, hvad svaret bliver på Airbnb’s henvendelse. Det kan også være, at SEC slet ikke svarer offentligt.
Skatte-eksperter siger, at en ændring af reglerne slet ikke er så enkel, som den lyder. F.eks. kan Airbnb få problemer med, hvordan aktier skal tilbydes i andre lande end USA selv.
I Danmark har Airbnb ca. 35.000 værter, der må udleje deres bolig i maksimalt 70 dage om året….
Skriv et svar