Glem alt om køer i lufthavnen og turist mylderet i Venedig eller London. Selv Nyhavn i den danske hovedstad ligner en travl myretue ved siden af ”Fordypningsrommet” i Norge.
Her er ingen biler, ingen butikker, ingen diskoteker og næsten ingen andre mennesker. Til gengæld er der fred, frisk natur og mulighed for at slappe heeelt af fra det daglige stress. Og oven over knejser nordlyset – hvis man er lidt heldig.
Norges nye turist attraktion er skabt af musikeren og komponisten Håvard Lund, der savnede et sted, hvor man kan holde ferie, arbejde, tænke og bare lukke resten af verden ude.
Fordypningsrommet kaldes også for Fleinvær. Det er en ø, som kun kan nås med båd fra enten Bodø, Våg på Sandhornøy eller Inndyr i Gildeskål.
Vi er helt oppe omkring Lofoten, som man har en fin udsigt til fra Fordybningsrommet. Ellers ser man bare den uendelige horisont over det nordlige Atlanterhav og dramatiske klipper den anden vej.
Man kan godt kalde Fordypningsrommet for en øde ø. Der er lidt moderne Robinson Crusoe over det. Med den store forskel, at gæsterne ikke skal bygge deres egne hytter eller håbe, at en Fredag hjælper bliver skyllet ind med brændingen.

(Foto: Martin Losvik / Visit Norway)
Håvard Lund har bygget ni små træhuse på øen, der har hver sin funktion. Nogle er til at sove i. Andre fungerer som køkken- og fællesrum, mens toilet og bad er placeret i sit eget hus.
Der er elektricitet og vist nok også mobil dækning. Ellers foregår alt på bedste spejder manér. Drikkevandet afsaltes f.eks. fra havet, eller man bruger opsamlet regnvand på hytternes tage.
Hele området er ikke bare meget anderledes end en traditionel charter- eller storby-ferie. Projektet er så smukt udført i arkitektur og materialer, at det har vundet en af de eftertragtede Architizers A+ Awards her i 2018.

(Foto: Pierre Wikberg / The Arctic Hideaway)
Hver af hytterne indeholder enten to enkelt-senge eller én enkelt dobbetseng – det helt unikke tårnhus har to separate sovepladser.
Normalt vil Fordypningsrommet have 10 gæster ad gangen, men ved særlige anledninger kan der gøres plads til 15. Øen må aldrig blive en turist attraktion med senge presset ind her og der og allevegne.
Hytterne kan lejes året rundt, men kun om sommeren følger der en vært og alt-mulig-mand med i prisen. På andre tidspunkter skal han hyres separat og for ekstra penge.

(Foto: Katrine Sørgård / The Arctic Hideaway)
Værten laver maden, serverer den, varmer op i saunaen og fortæller gerne om den smukke natur på både øen og om nordlyset, der bedst opleves i vinter sæsonen – f.eks. lige nu.
I højsæsonen juni, juli og august kan man leje enkelte senge som på et hotel eller hostel. I resten af året lejer man normalt hele øen med alle husene.
Ophold med mindst to overnatninger anbefales – gerne længere. Ellers når man ikke at gå helt ned i gear og blodtryk – og vænner sig til kun at høre naturens lyde. Ingen busser, dyttende bilhorn, jetfly eller tonerne fra smartphones overalt.
Prisen for at bo i isolation er ikke specielt dyr, hvis man f.eks. er en lille gruppe. En uge for hele øen koster fra omkring 3.500 USD eller godt 23.000 kroner…..

(Foto: Katrine Sørgård / The Arctic Hideaway)

(Foto: Katrine Sørgård / Arctic Hideaway)

(Foto: Katrine Sørgård / The Arctic Hideaway)
Skriv et svar