
Danmarks nationale turistbureau – VisitDenmark – har for anden gang aflagt et klima-regnskab. Det viser positive tegn for vores lille land,
Dels lægger turisterne flere penge. Erhvervets omsætning er steget med tre procent i forhold til 2019, der var det sidste normale år før Corona. Stigningen kommer især fra overnatninger.
Dels er turisternes klima-aftryk faldet i samme periode, hvilket især skyldes, at danske turister brugte færre penge på benzin og diesel. Desuden har Danmark færre danske én-dags-turister end før pandemien.
Ifølge VisitDenmark satte turisterne i 2022 et klima-aftryk på 8,7 millioner ton CO2e. Det er et fald på 1,4 millioner ton eller 13 procent i sammenligning med 2019.
”Selv om turisternes klimaaftryk er faldet siden 2019, er det for tidligt at konkludere, om det er en tendens, der fortsætter – eller om det er tale om et udsving, forklarer Anne Villemoes. Hun er kommunikations- og udviklingsdirektør i VisitDenmark.
”Mange faktorer påvirker turisternes klimaaftryk, og der er brug for at se udviklingen over flere år,” fortsætter hun.

VisitDenmark indleder nu en kampagne for at markedsføre danske feriehuse endnu stærkere over for turister fra Tyskland. (Foto: Robin Skjoldborg / VisitDenmark)
Nedgangen i klimaaftrykket skyldes især, at antallet af danske éndags-turister er gået tilbage siden 2019, og at danskerne har brugt færre penge på benzin og diesel, når de har været turister i Danmark.
Danskernes indenrigs-transporten står nemlig for hele 31 procent af det samlede klima-aftryk har derfor stor betydning for det samlede klima-billede.
Regner man udenlandske turisters transport til og fra Danmark med, bliver tallet endnu højere. Nemlig 65 procent af klima-regnskabet.
Derudover stammer ni procent fra turisternes klima-aftryk fra overnatning og 10 procent fra føde- og drikkevarer inklusive restaurant og café-besøg. Desterende syv procent kommer så fra andre kategorier som f.eks. tøj og kultur-forbrug.
VisitDenmark offentliggør sit klima-regnskab ”Turisternes klimaaftryk i Danmark 2022” i regi af Partnerskab for bæredygtig turismeudvikling.
Klima-regnskabet bruges bl.a. i arbejdet med at nedbringe klima-aftrykket på de enkelte danske turist-destinationer….
(Indledningsfoto til artiklen: Paolo Ghedini / Pixabay)
Skriv et svar