
I går aftes klokken 17:35 dansk tid faldt en af rejsebranchens mest imponerende rekorder. Et Airbus A350 fly fra Singapore Airlines lettede fra Changi lufthavnen i den asiatiske bystat med retning mod Newark ved New York. Her skulle fly SQ22 lande 18 timer og 45 minutter senere.
Singapore Airlines lancerede dermed verdens længste non-stop flyrute, der overgår både Qatar Airways hidtidige rekordholder mellem Doha på den arabiske halvø og Auckland i New Zealand.
Også australske Quantas meget omtalte første direkte flyvning mellem London og Perth nede på den anden side af jorden bliver overgået med over time.
Landingen i New York foregår 16.700 kilometer senere her fredag morgen kl. 0600 øst-amerikansk tid. Om alt går vel, og vejret er med Singapore Airlines naturligvis.
Så sparer rejsende fra Singapore omvejen via enten Frankfurt eller Dubai, som hidtil har været den nemmeste rute mellem storbyen på den sydlige spids af Indonesien og metropolen på den amerikanske østkyst.

Dette Airbus A350-900 ULR flyver nu verdens længste nonstop rute. (Foto: Singapore Airlines / AFP)
I virkeligheden er der heller ikke tale om en helt ny ting. Snarere en relancering. Singapore Airlines har nemlig tidligere fløjet den samme rute med en Airbus A340-500, men opgav i 2013, fordi det store fire-motorers fly brugte for meget brændstof og gjorde flyvningen urentabel.
Det splinternye Airbus A350-900 ULR (Ultra Long Range) nøjes med to store jetmotorer, der tilmed er meget mere sprit-besparende end den gamle A340.
Flere nonstop ruter til USA
I den kommende uge vil Singapore Airlines gennemføre yderligere tre super-lange ture. Fra den 1. oktober bliver non-stop forbindelsen mellem Singapore og New York daglig.
Flyselskabet ser allerede ud til at være meget glad for de nye Airbus A350 maskine med ekstra benzin-tanke.
For fra den 2. november vil Singapore Airlines også bruge flytypen på en ny rute mellem Singapore og Los Angeles.

I Singapore Airlines super-langtrækkende version har Airbus A350-900 ULR kun plads til 161 passagerer. (Foto: A. Gousse / Master Films / Airbus)
Og to dage efter indsættes Airbussen også som forstærkning på den eksisterende forbindelse mellem Singapore og San Francisco.
Inden nytår vil Singapore Airlines tilbyde 27 non-stop flyvninger om ugen til USA fra sin hjemmebase i Changi lufthavnen – og naturligvis også den modsatte vej. Det ligner en travl highway mellem Singapore og Amerika.
Ingen monkey class ombord
Den nye Airbus er specielt udviklet til de super-lange ruter. Den har f.eks. højere til loftet end normalt og større vinduer, så passagererne ikke får klaustrofobi af at sidde i et aluminiums-rør i over 18 timer.
Belysningen er ny og skal modvirke jetlag, og passagererne har udvalget mellem 1.200 timers digitale film, tv, underholdning og musik. Man behøver ikke at kede sig.
Ruten mellem Singapore og New York gennemføres helt uden monkey class på flyet. I stedet er der kun 67 sæder på Business Class og 94 på Premium Economy. I alt 161. Ikke meget, når en normalt indrettet Airbus A350-900 transporterer dobbelt så mange passagerer ad gangen.

Her er menuen med økologisk kylling fra Canyon Ranch. (Foto: Singapore Airlines)
Business Class passagererne er placeret bagerst i de nye fly. De har sæder, der kan klappes helt ud til flade senge.
Helt så luksuriøst har Premium Economy rejsende det ikke. Dog kan de glæde sig over, at de kan strække benene helt. Der er nemlig 38 tommer mellem sæderne. Det er 96,5 centimeter.
Kabine-personalet er på 13 personer, der betjener passagererne i den første nye udgave af verdens længste flyrejse. De får bl.a. serveret specielle wellness menuer, der ikke ligger tungt i maven.
Det får man at spise på flyveturen
Wellness menuerne kan f.eks. bestå af kæmpe-rejer med tilbehør, økologisk kylling med courgetter eller røget laks med Egg Benedict.
Vil Business Class passagererne hellere have noget mere solidt føde, kan de selvfølgelig vælge fra Singapore Airlines’ regulære retter som f.eks. rib-eye steak, hummer Thermidor eller en burger.

Premium Economy passagerer vil typisk få serveret en menu med krydret oksekød. (Foto: Singapore Airlines)
Gæsterne på Premium Economy får serveret to måltider på forudbestemte tidspunkter plus en snack, mens Businness passagererne frit kan vælge, hvornår de vil spise.
Besætningen arbejder i to skift, så der er både to luftkaptajner og to anden-piloter ombord. Efter ankomsten til New York får piloterne tre dage fri, inden de skal melde sig til en retur-flyvning.
Singapore Airlines har bestilt 60 A350-900 fly hos Airbus – plus syv eksemplarer af den særligt langtrækkende ULR version.
Den kan holde sig i luften i over 20 timer takket være 165.000 liter brændstof ombord. Det er 24.000 liter mere end i den almindelige A350-900. De ekstra tanke er placeret i den inderste del af vingerne.
Flyveturen er i øvrigt ikke helt billig. Singapore Airlines er jo heller ikke et lavpris-selskab med begrænset service. Tværtimod kåres flyselskabet år efter år som et af verdens bedste og mest komfortable at rejse med.
Den billigste retur-billet på Premium Economy begynder ved 10.700 kroner pr. person. Et Business Class sæde skal man betale omkring 33.000 kroner for….

(Infografik: Statista.com)
Skriv et svar