Normalt er det forsinkelser af passagerfly, aflysninger af afgange eller over-booking af rutefly, som står i centrum, når rejsende klager over deres flyselskab – og søger kompensation for deres ulemper med EU’s regelsæt i hånden.
Problemer med bagagen kan man imidlertid også søge erstatning for – og vinde over flyselskaber eller lufthavne.
Det viser en aktuel dansk sag, hvor AirHelp med speciale i fly-kompensation har vundet en sag på vegne af et ægtepar fra Silkeborg.
De har ved retten fået tilkendt 9.000 kroner (1.200 euro), fordi problemer med et ødelagt bagagebånd i en lufthavn forhindrede ægteparret i at nå forbindelses-flyet videre tilbage til Danmark og hjem.
Ifølge AirHelp, der er verdens største på sit felt, undlader 81 pct. af de danske passagerer at kræve kompensation, når deres bagage bliver beskadiget, forsinket eller forsvinder helt i forbindelse med flytransporten.
De tre væsentligste årsager er, at de ikke troede, de have ret til erstatning (36 pct) – de ikke var klar over deres rettigheder (30 pct) – eller de ikke vidste, hvordan man sender sit krav (26 pct).
For AirHelps administrerende direktør, Henrik Zillmer, er det et tydeligt bevis på, at indførelsen af Montreal konventionen og danske passager rettigheder slet ikke er udbredt endnu.
Montreal konventionen er anerkendt af over 120 lande. Den beskytter passagerer, når deres bagage er forsinket, beskadiget eller mistet, mens den var i flyselskabets varetægt.

Kufferter kan let blive beskadiget undervejs, når de er i flyselskabets varetægt.
Med andre ord efterlader danske flyrejsende store kompensations-beløb i flyselskabernes pengekasser, som passagererne muligvis havde ret til.
”Flyselskaberne er nødt til at blive bedre til at informere passagerer om deres rettigheder. Når 81 pct. ikke indsender et erstatningskrav, når de får problemer med bagagen, ligger der et stort informations-arbejde foran os. Både fra flyselskabernes , politikeres og fra vores side,” forklarer Henrik Zillmer.
1.200 euro fra Lufthansa
Den netop vundne sag om bagage kompensation drejer sig om et ægtepar, der den 27. juni rejste med Lufthansa fra New York til Frankfurt, hvor de skulle stige om og rejse videre til Billund.
Et ødelagt bagagebånd i Frankfurt skabte forsinkelser, så danskerne ikke kunne flyve hjem med den planlagte afgang og blev forsinket.

Dette syn ønsker de færreste flypassagerer at opleve. Især, hvis deres kufferter ankom på bagagebåndet.
Lufthansa krævede frifindelse, fordi et ødelagt bagagebånd skulle betragtes som en ”ekstra-ordinær omstændighed” – og sådan en giver ikke ret til kompensation.
AirHelps advokater fik dog domstolens ord for, at et defekt bagagebånd ikke hører under det ekstra-ordinære. De håber nu, at dommen vil danne præcedens for fremtidige sager af samme karakter.
Ægteparret modtager for 1.200 euro i kompensation fra Lufthansa.
Det er dine rettigheder
Uanset om en passager flyver indenrigs i Danmark eller udenrigs til af de 120 andre lande, som er omfattet af Montreal konventionen, har den rejsende ret til kompensation ved problemer med bagagen.
Passagerer kan hver kræve mellem 1.800 og 4.400 kroner i erstatning, hvis det er flyselskabets ansvar, at bagage bliver beskadiget eller forsvinder.

AirHelp tilbyder bl.a en gratis app, der kan hjælpe med at finde ud af, om man har ret til kompensation og hvor meget.
Kompensationen får passagererne dog kun, hvis de udfylder og afleverer en skades-anmeldelse, inden de forlader lufthavnen.
Formularen, der på engelsk hedder Property Irregularity Report (PIR), skal indeholde information om antallet af kufferter og taske, deres indhold og bagagens værdi. Jo flere detaljer, desto bedre.
Har ens bagage en højere værdi end 1.379,44 euro eller godt 10.000 kroner alias 1.131 SDR (Special Drawing Rights), skal passageren angive det allerede ved check-in. Det er ligesom værdipakker hos Posten.
Har man værdifuld bagage, bør man tjekke med både det enkelte flyselskab og med sin rejseforsikring. Betingelserne kan nemlig variere fra selskab til selskab.
AirHelp, der er et af de specialfirmaer, som kan hjælpe i erstatnings-sager, er stiftet af to danskere. AirHelp opererer i dag i 30 lande og har over 700 ansatte worldwide.
Siden lanceringen i 2013 har AirHelp hjulpet mere end syv millioner passagerer med at håndtere deres krav på næsten 800 millioner euro mod flyselskaberne….
Skriv et svar